Szerző: vt135 | 2018/08/02

Extra szolgáltatások mozdonyt vezetőknek

Az előző részben felvázoltam, miért láttam szükségét egy újabb gép, nevezetesen egy KöF II / BR 100 típusú vontatómozdony beszerzésének. Lássuk akkor, hogyan sikerült a vadászat! Mivel tolatómozdonyról beszélünk, ez máris feltételezi, hogy az adott típus kapcsán nem dúskálhattam a gyártók között – ez a KöF I /BR 100 kapcsán sem történt másképp. (Mielőtt összekeverednének a dolgok: a IV-es korszakos számozás szerint több fajta BR 100-as isLenz BR 100 KöF II megtalálható volt a DR állományában. Egy másik BR 100-as típust, amely korábban KöF I néven üzemelt, már korábban beszereztem a Piko-tól.) Valaha, az idők kezdetén ugyan a Brawa is gyártott ilyet, azonban ez valami egészen különleges ritkaság lehet, vagy DRG, DB változatból átalakított darab (én utóbbira tippelek), mert sehol máshol nem találkoztam még vele. Őszintén szólva, sok ideig egyáltalán nem láttam egyik gyártó termékei között sem, míg nem – talán 1 évvel az aktuális terepasztal-terv bővítése előtt – elő nem bukkant a Lenz kínálatában.

Mind a technikai leírása, mind a youtube-os gyakorlati teszt alapján egy igen meggyőző gépről volt szó – sajnos az ára is ugyanezt tükrözte…konkrétan két, Expert kategóriájú Piko mozdony jött volna ki belőle. Vigasztalásként lássuk azonban a beltartalmat! Alapjáraton digitális kiszerelésben árulták, azonban fut analóg üzemmódban is. A világítás természetes, sőt, még a vezérállásban is lehet külön fényt gyújtani (amennyiben az éj éppen sötét lenne, tele iszonyattal 😉 ). Extraság a távirányítással fel-le mozgatható kuplung, valamint a beépített akku, amely a folyamatosan áramellátást biztosítja. Lenz BR 100 KöF II - 02Ez a funkció egy ilyen kis gépnél nagyon fontos extra! Bár az ára alapján elgondolkoztam, hogy mégis inkább beszerzek egy fele árban található DB-s Brawa gépet, amit aztán egy szakértővel DR-essé alakítok, de később letettem róla: egyrészt az átalakítás költsége simán kerülhet akár annyiba, mint maga az árkülönbség, másrészt ritkán tud annyira szép és kompakt lenni, mint egy jó minőségű gyári termék. Emellett azért az előbb említett extra képességek is sokat nyomtak a latban, különösen a jövőre nézve, amikor már tényleges asztalon, digitális üzemmódban fog járni a kicsike.

Mivel a Lenz gyártotta gép sem egy tömegtermék, illetve elmúlt immár 1 év a piacra dobása óta, itthon semmi esélyem nem volt arra, hogy hozzájussak. Ennek ellenére a beszerzés ezúttal viszonylag könnyen ment: rátaláltam egy minőségi, német webáruházra, ahonnan már máskor is rendeltem. Szerencsére Paypal-lal lehetett fizetni, így ezt a részt is kipipálhattam (ugyanakkor azt hozzá kell tennem, hogy a Paypal egyre pofátlanabb átváltási árfolyamokkal dolgozik…). Bár a Magyarországra küldés több ezer Ft-ba került, a mozdony magas ára miatt ez mégsem volt százalékosan akkora tétel, úgyhogy bevállaltam. A rendelés feldolgozása és kiszállítása – számomra legalábbis – rekordgyorsasággal történt, mert 1 héten belül már kezembe is adta a futár a gépet rejtő dobozt.

Lenz BR 100 KöF II - 03

Kicsomagolva egy alaposan kidolgozott, kicsi és szép mozdony került a kezembe. Terepasztal és digitális üzem híján egyelőre csak a képességei egy részét tudtam szemügyre venni – egy kis futtatás az egyenes, flexi sínen -, amit láttam, azzal viszont maximálisan meg voltam elégedve. Német fórumon ugyan olvastam, hogy a tető színét elszabták, mert az mindig is fekete volt 1:1-ben, itt meg szürkére festették. Azt mondom, ez legyen a legkisebb probléma, hiszen a tetőt gond nélkül le lehet festeni feketére anélkül, hogy a mozdony bármelyik más részét veszélyeztetnénk a véletlen összefestéssel.

Reklámok

Responses

  1. […] Folytatás itt: https://vasutmodell.wordpress.com/2018/08/02/extra-szolgaltatasok-mozdonyt-vezetoknek/ […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: