Szerző: vt135 | 2017/03/07

A fiúk a bányában dolgoznak

Kicsit pontosítva az 1988-as rádiókabaré szövegét: a fiú a bányán dolgozik… Mert hát a kezdeti bányatervekhez képest bizony sok változtatás történt a vágányhálózaton. Ez adódhatott a terepasztal méretének, illetve a szélesebb körű vágányterveknek a módosításából, vagy csak simán egyszerűsítésekből. Nézzük meg először, miképpen módosultak a tervek az idők folyamán!

banya01 banya02

banya03banya04

  • A legelső verzióban még közvetlenül a mellékvonal mellett képzeltem el a dolgot – bár így utólag visszanézve, nem tudom, hová fért volna a vágányokon kívül a bánya többi része (még ha a nagy része “láthatatlanul” a terepasztalon túlra is kerül).
  • A második változatnál már egy külön területet jelöltem ki neki az asztal sarkában. Itt már lett volna hely némi domborzat megépítésére is, amelyből kijön a bányavasút és a csillékből átkerül a nyitott tehervagonokba a szén.
  • A harmadik képen látható, hogy a terepasztal méretének a kibővítése és az ebből eredő nagyarányú pályaáttervezés a bánya területét is új helyszínre költöztette.
  • A negyedik verziónál komoly változás nem történt, a vágányszerkezetet egyszerűsítettem valamelyest: kevesebb, de logikusabb tili-tolizás, hosszabb tároló vágányok a teljes (5 vagonos), üres és teli szerelvényeknek és eggyel több tárolóvágány lett az eredmény.

“Mit lehet ezen még variálni?!” – merülhet fel többekben a kérdés, de mint tudjuk, mindig lehet még valamit variálni! 😀 A változtatás múzsája Lezlinilzen terepasztala bányaterületének láttán érkezett meg: lenyűgöző minőségű alkotásának ezen részlete is mintaszerű lett és meggyőzött arról, hogy áttervezzem az eddigi vágánykiosztást. Az új változat, mondhatni kevésbé változatos, viszont talán reálisabb. Belső vontatásra továbbra is a Piko BR 100 (Kö I)-esét látom alkalmasnak, amely tárolásához, karbantartásához a képen látható, felvelé futó, magányos vágány szolgál majd.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: