Szerző: vt135 | 2014/05/30

Mindig tanulok valami újat

Anno, mikor megterveztem a mellékvonal alapjait, illetve amikor elkészítettem a vázlatát, szilárd meggyőződésem volt, hogy az 50 ezrelékes emelkedővel semmi gond nem lesz. Gerhard Trost 40 ezreléket ír mellékvonali emelkedők nagyvasúti megfelelőjének, így számomra egyértelmű volt, hogy modellvasúti “felkerekítéssel” az 50 ezrelék még bőven belefér a történetbe. Hosszú szerelvények amúgy sem járnának rajta, a szintkülönbség leküzdésére pedig kevés hely adatott meg, így sok lehetőség közül amúgy sem választhattam. Node! 🙂

A felső szint, itt még 10 cm magassággal, ami szintén nem sok…

Miután közzétettem terveimet, elképzeléseimtet, koncepciómat a végleges () terepasztalomról, az index terepasztalos fórum igen barátságos és segítőkész közönsége felhomályosított, hogy bizony tévedésben leledzek: a nagyvasútnál 35 ezrelék fölé nem mennek, ez is nagyon ritka és csak rövid szakaszokon létezik.  Arról nem beszélve, hogy egy 50-es emelkedő esztétikailag sem szép. Namármost örültem az idejében megkapott információnak – jobb, mintha az említett vágányszakasz építése közben kaptam volna… – viszont ezek után egy hatalmas, villogó kérdőjel ugrott elő, vasútmodell terveim képernyőjére: hogy fogom én ezt most akkor megoldani??

Lázas újratervezés kezdődött és végül nem volt mit tenni, átírtam a számokat, amely folyamat végén az emelkedő 35 ezrelékesre szelídült. Ez sajnos azt is jelenteti, hogy a “hegyvidéki” állomás szintmagassága a 10 centiről jelentősen lecsökkent, de ha egyszer nincs más megoldás, akkor el kell fogadni. Inkább így, mint hogy kizárólag síkvidéki dilikörökben gondolkodjak! 🙂 Tanulság: a mai, internetes világban ne elégedjünk meg a könyvekkel és a saját elképzeléseinkkel, hanem nézzünk utána a neten, különösen a fórumokon és bátran kérdezzünk is, ha valami nem világos, vagy bizonytalanok vagyunk.

Reklámok

Responses

  1. Üdv újra “a síneken” 🙂

  2. Köszi! 🙂 Egyelőre csak az írás folytatódik, a vasútmodellezést még nem tudom, mikor, bár mindenesetre pár napja elővettem a szerelvényeimet és felraktam őket néhány összefűzött flexi sínre…

  3. Elnézésedet kérem, ámde én csak most olvastam a szintbéli problémádról.
    Arra nem gondoltál véletlenül, hogy egy szépen berendezett hegyben elrejtve, egy-két spirálmenettel bizony komoly magasságokba lehet emelkedni?

    Üdv.

  4. Szia! Nincs miért elnézést kérni, köszönöm a hozzászólást és a javaslatot! 🙂 Mint lehetőség ismerem, viszont nem férne hová el egy ilyen megoldás az asztalon.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: