Szerző: vt135 | 2012/03/26

Vágánycsere töprengések 2.

Töprengésem első része itt található. A történetet ott hagytuk abba, hogy a Piko U-profilos sínrendszer esetében – amivel ugyebár rendelkezem – kételyek merültek fel, hogy vajon kellően üzembiztos-e. Mindenesetre elkezdtem körülnézni és elgondolkodni, hogy amennyiben váltanék, milyen típusok jöhetnének szóba.

Elsőre adta magát a Piko A, mint trónkövetelő. Sokan ajánlották ezt és tudom, hogy igen népszerű is vasútmodellező körökben. Van, akik szerint ár-érték arányban ez a legkedvezőbb. Ugyanakkor hallottam arról is, hogy ha elromlik a kitérőben a feszítő-rugó, akkor azt nem lehet kicserélni, mehet az egész a kukába. Mindenesetre elkezdtem ezzel a típussal a vágányrendszerem áttervezését. Ja igen, nem is említettem még: a vágánytípus cseréjének ez a tényező igencsak az útjában állt. A hosszú órák (napok!) verejtékes munkájával megtervezett, majd ezerszer áttervezett vágányrendszeremben gyakorlatilag mindennek milliméterre meg van határozva a helye – sok változtatást nem bírt volna el -, az pedig számomra is nyilvánvaló volt, hogy más vágánytípus a legtöbbször más méreteket, íveket is jelent…

Nos, ezen a ponton a Piko A gyorsan elbukott: a kitérői a 168 mm-es U-profilos kitérőkhöz képest túlságosan hosszúak, ezért – bár próbáltam ezt a tényt megkerülni – esély sem volt rá, hogy az adott területen a vágányok elférjenek. Úgy tűnt, erre a kihívásra legjobban a Tillig Standard (leánykori nevén Pilz) sínjei adják a legtökéletesebb választ: mivel az U-profilos vágánytípusok szinte mind megtalálhatóak a Tillig palettájában, így nem lett volna e téren gond. Sőt, az íves kitérők és az enyhébb ívek miatt a vágányrendszer még szebb is lett volna, mint korábban.

Rövidesen kiderültek azonban számomra a hátrányai is: igen drágán vesztegetik, ráadásul kapásból nem gyártanak hozzá angolváltót! Miután körbenéztem a neten és az online piactereken, nyilvánvalóvá vált, hogy gyakorlatilag ez a típus is annyira ritka, mint az U-profilos megfelelője. Na neeee: nem elég, hogy drága, de még vadásznom is kell rá?!  Ez volt az utolsó csepp a pohárban: eldöntöttem, hogy maradok az U-profilnál. Mint kiderült, egyébként is csak nedves helyen oxidálódik, rozsdásodik, ergo ez a veszély kilőve. A stabil áramellátást a sok helyen bekötéssel, az elromló reléket pedig Conrad állítóművekkel fogom kiváltani. Ha pedig minden kötél szakad és mégis az derül ki, hogy nem megbízható a rendszer, majd akkor lecserélem akkor.

(A kommenteket örömmel várom, de azt azért jelzem, hogy a teljes történet nem itt ért véget…erről majd még lesz további bejegyzés. 🙂 )

Reklámok

Responses

  1. […] a döntés. Mint azt korábbi bejegyzéseimben írtam, nem volt sem könnyű sem egyszerű a dolog – sok szempontot kellett mérlegelnem, […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: