Szerző: vt135 | 2010/08/10

Modernizálok – Modernisierungswagen beszerzés

Habár többször is kijelentettem már, hogy nem tervezek további vagonokat, szerelvényeket beszerezni, ám a változás szelének nem lehet ellenálni (ez elég jó marketing duma lesz? 🙂 ), így ismét a bővítés útjára léptem. A kiszemelt áldozat ezúttal a címben szereplő személyvagon típus volt – ennek előnye, hogy picivel rövidebb a hossztorzított (1:100) Y-vagonoknál, miközben szabályos 1:87-es arányú. Emellett mind gyors-, mind sebesvonatoknál alkalmazták, ezért a felhasznlási köre is jól beleillik a vasúti világomba.

Az egyértelmű volt, hogy a régi, NDK-s (Schicht, Prefo) gyártmányú személykocsikat fogom megvásárolni, egyrészt mert az újabb, nyugati gyártmányok extrém drágák, másrészt nem is tudnak annyival többet, nem is annyival szebbek (bár ez utóbbi nyilván szubjektív vélemény), mint idősebb társaik. A vadászat nyitányaként először itthon néztem körül, elsősorban a vaterán, ám a választék nem volt jelentős, különösen nem, ha számomra megfelelő árú példányokat kerestem. Ezt követte az ebay-es szemle, amely már jóval bíztatóbb eredményt hozott: olcsón és bő választékban árulták az említett típust.

A sikeres licitet követően – pontosabban pár hónappal később, mikor német ismerőseimtől átvehettem a vagonokat – máris megszemlélhettem a zsákmányt: amely láttán nagy elégedettség töltött el! 🙂 Ugyanis nem elég, hogy a Modernisierungswagenek gyönyörű állapotban leledztek, hanem még az összes  forgóváz, és a kerekek is cserélve lettek! Ez azt jelenti, hogy a vagonok olyan simán futnak, hogy kis túlzással élve, egyetlen lökéstől körbegurulják az asztalt! Bár ez az információ – miszerint a személykocsik új forgóvázzal, kerekekkel rendelkeznek – megtalálható volt a licit leírásában, ám ennek akkor, a nagy “harcban” (licitben) nem szenteltem figyelmet. Annál nagyobb volt így, utólag a meglepetés!

Összesen négy vagont szereztem be, amely négy eltérő típus, így a pályaszámok is szerencsésen különböznek: vásároltam egy poggyászkocsit, egy másodosztályú, egy büfé + másodosztályú és egy első + másodosztályú Modernisierungswagen-t. Mikor megláttam az ablakok alatti csíkozást, kicsit megijedtem, mert céljaim szerint 4-es korszakos vagonokat szerettem volna venni, azonban a csíkozást elvileg a 4-es korszakban már elhagyták. Szerencsére azonban a pályaszám helye elég meggyőző érv volt arra, hogy a vagonok nem 3-asok, tekintve, hogy ott a vagon bal szélén, míg a 4-eseknél középen, a DR felirat alatt kaptak helyet. A csíkozásra pedig (nagyvasúti) indok lehet, hogy bár a vagon megkapta a korszaknak megfelelő pályaszám-áthelyezést, ugyanakkor még nem került be nagyjavításra, ezért nem kapott új festést.

A következő bejegyzésemben (amely még a hét folyamán várható, bepótolandó a múlt heti kihagyást) egyébként a Modernisierungswagen-ek és a Reko Wagen-ek közötti különbségekről fogok írni – mivel ez sokak számára nem egyértelmű, ezért megosztom kutatásaim eredményét, igyekezvén majd eloszlatni a bizonytalanságot.

Reklámok

Responses

  1. […] hibátlan állapotban leledzett – ez fontos szempont volt a vásárlás során. Mivel a Modernisierungswagen szerelvényem egyik tagja poggyászkocsi volt, én pedig törekszem a változatosságra, ezért a négy részből […]

  2. […] fővonali szolgáltatás-bővítés tovább folytatódik: a közelmúlt Modernisierungswagen és az Y-vagonokból álló gyorsvonati szerelvény beszerzését egy négytengelyes Reko vonat […]

  3. Én nemrég szereztem be egy 1. osztályú és egy 2.o./büfé Mod.wagent. Egyszerűen gyönyörűek… 🙂

    • És hány részes lesz a szerelvényed? Vagy vegyesfelvágott lesz?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: