Szerző: vt135 | 2009/09/23

Házak és városok

A város tervezésekor el kellett döntenem, Vollmer 3648 Installationsgeschäftmilyen jellegű házakból szeretném felépíteni a települést. Az nyilvánvaló volt, hogy a gyermekkori VERO családi házacskák semmi esetre sem alkothajták a magot, maximum a külső részen állhatnak. Abban is biztos voltam, hogy NDK ide vagy oda, nem óhajtok lakótelepi panelokat telepíteni az asztalomra, hanem maradnék a régebbi fajta (fachwerk) épületeknél – egy kisvárosnál amúgy is nagyobb az esély volt rá, hogy a szocializmus nem dózerolta mind le ezeket.

A korábbi, “épület” témájú bejegyzéseimben megírtam már, hogy sikerült szert tennem egy nagy templomra – ez a korábbi fotókon látható is volt. Nyilvánvaló, hogy méreténél fogva is meghatározza a kisváros képét (itt azért sürgősen hozzátenném, hogy nem esek abba a hibába, mint egyesek, miszerint egy tucat épületet kinevezek egy teljes várossá, hanem úgy tekintem, hogy ez a város egy része, amely aztán a nyugati irányban tovább folytatódik). A Vollmer 3675-ös, 6 épületből álló szett már jó kiindulópontot jelentett egy házsor kialakításához. Sikerült szert tennem emellett egy másik, régi tipusú épületre is (Vollmer 3648).

Továbbá nem Faller 130427 Rathaus Allmansdorftudtam ellenállni – pedig igencsak borsos ára volt, tekintve, hogy újonnan voltam kénytelen megvásárolni – egy tüneményes városházának! Faller 130427 Rathaus Allmansdorf névre hallgat, és rengeteg apró alkatrészből áll össze. Őszintén szólva nekem nem okoz plussz örömöt, ha mondjuk 50 helyett 150 műanyag pütymürt kell egymáshoz ragasztani, viszont azt hozzá kell tenni, hogy az épület a németországi Allmansdorfban található városháza szinte tökéletes megfelelője, így panaszra tényleg nincs okom.

Található benne kis, árkádos bejárat, kidolgozott belső tér, asztalokkal, székekkel, (papír) lambériával. Az összeszerelési (ragasztási) kézikönyv részletes és profi, az illesztések illeszkednek, nyoma sincs a Vollmer gyártmányaiból megismert igénytelenségnek. A városháza felépítése végül – akárcsak anno a Moritzburg álomásé – hosszú ideig eltartott, viszont mikor elkészültem vele, nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Mivel mérete szerint egy kategória a templommal, úgy döntöttem, hogy egy teret/parkot fognak két oldalról befogni, egymással szemben – így szimbolizálva egy középkorból fennmaradt városka képét, ahol az isteni és a világi hatalom jelképe egy egységet alkot.

A fent említett épületeken kívül még rendelkezem néhány használt, de jó állapotú házzal, ezek azonban nem annyira régi jellegűek, így státuszuk bizonytalan – ha úgy döntök, hogy a kisváros nagyobb része régi tipusú házakból fog állni, akkor eladásra kerülnek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: