Szerző: vt135 | 2009/08/31

Ütközőbak építés

Már igen hamar eldöntöttem, hogy nem a PIKO, Egy kollega által készített N-es ütközőbakFuggerth-féle játék-ütközőbakokat fogom használni, hanem mást választok. Fogtam magam, és körbeérdeklődtem vasútmodellező fórumokon, hogy ki miképp csinálja. Szerencsére akadtak segítőkész emberek, akik képet is küldtek saját művükről, sőt volt aki még építési rajzot is készített a számomra. Ezúttal is köszönöm nekik!

Ezek az ütközőbakok sok helyen használatosak, így a MÁV vonalain is gyakran láthatóak: használaton kívüli sínszálakból vMeg egy másikannak összevágva (meg persze csavarozva, és befestve). Ebből kifolyólag – bár egyébként U-profilos, kalapsíneket használok – kénytelen voltam néhány I-profilos sínt is vásárolni, hiszen a megfelelő látvány eléréséhez szükségem volt rájuk. A nagyvasúti rögzítést imitálandó, mécsestartók anyaga tűnt számomra remek alapanyagnak, mert könnyen megmunkálható, hozzáférhető és olcsó.

Míg a sínszálak szétvágása könnyen Ütközöbak építésment, maga az összeragasztás már kevésbé: mire sikerült elkészülnöm a “prototípussal”, bizony igen sok kisípolnivaló zakatolt ki a számon…  Viszont az elkészült mű – legalábbis mások szerint -, igen jól sikerült. Magam nem vagyok ugyan maximálisan elégedett vele, de mint első darab, megállja a helyét. Azonban a sok szenvedés egyelőre elvette a kedvemet további példányok készítésétől. Szerepel persze az “Elvégzendő vasútmodell feladatok” listáján, ám nem sürgetem magam – ráér a dolog. Pedig lehet, hogy az első készítésekor nyert tapasztalatok birtokában már nem is lenne akkora nyüglődés.

pix8810pix8813pix8814

Reklámok

Responses

  1. Hali! Ez alapján én is elkezdtem építeni egyet, de pontos méreteket tudnál adni, ha megkélek? 🙂 Köszi, Dani

  2. Szia! Nekem sem voltak ennél pontosabb méreteim, mint ezek a képek. 🙂
    Amit csináltam, mikor az ütközőhöz érő részét készítettem, hogy odatoltam egy tehervagont és így néztem, hogy azzal egy vonalban van-e.
    De azért lemértem neked: a függőleges “oszlop” 1,6 cm, a dőlt rész kb. 2,4 cm.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: